Arriba la dotzena edició del Dia Internacional dels Museus i la Nit dels Museus a Sabadell

Imatge del Dia Internacional dels Museus i Nit dels Museus a Sabadell 2021 Imatge del Dia Internacional dels Museus i Nit dels Museus a Sabadell 2021 Imatge del Dia Internacional dels Museus i Nit dels Museus a Sabadell 2021

 Imatge del Dia Internacional dels Museus i Nit dels Museus a Sabadell 2023

Per dotzè any consecutiu els museus de Sabadell s’uneixen a la celebració del Dia Internacional dels Museus des del dia 13 fins al 18 de maig amb jornades de portes obertes, visites guiades i activitats gratuïtes,  per tal que tots els ciutadans i ciutadanes puguin visitar-los.

Aquest mes de maig, cadascun dels museus participants —Museu d’Història de Sabadell, Museu d’Art de Sabadell i Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont— exposarà a partir del dissabte 13 la "Joia del Museu" procedent del seu fons. Enguany els diferents equipaments destaquen les joies següents: 

 • L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont proposa el sacre parcial de Pararhabdodon isonensis del Jaciment de Sant Romà d'Abella (Isona, Lleida). Pararhabdodon isonensis és una espècie de dinosaure de 66 milions d’anys d’antiguitat, trobat a Sant Romà d’Abella (Pallars Jussà). Aquest dinosaure era herbívor i devia fer uns 7 metres de llargada, segons es calcula a partir de la mida de les 8 vèrtebres fusionades que conformen aquest sacre parcial que aquests dies es pot veure exposat. Pararhabdodon pertanyia al grup de dinosaures anomenats ‘bec d’ànec’ (o hadrosàurids) i va ser descrit per primera vegada l’any 1983 per Lourdes Casanovas, paleontòloga del centre i pionera en l'estudi dels dinosaures del nostre país. 
   
 • El Museu d’Art de Sabadell inaugura “Geòrgia & Altres Qüestions [Georgia & Other Issues]” de Xavi Ristol Orriols. Geòrgia & Altres qüestions té com a punt de partida la contractació de dos treballadors georgians per a realitzar una excavació pseudo arqueològica al recinte de Ca l’Estruch, a Sabadell. La falta d’informació sobre els objectius de l’excavació, les diferències idiomàtiques i culturals entre l’artista i els treballadors i els condicionants espacials i temporals del mateix treball, provoquen una sèrie de situacions i diàlegs marcats per l’ambigüitat de rols, entre l’autoria i l’autorepresentació, dels personatges. Es tracta d’una filmació i a un text teatral en una successió d’adaptacions que modifiquen i distancien gradualment la mirada sobre allò succeït. És una Adquisició de la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani dipositada al Museu d’Art de Sabadell. 
   
 • El Museu d’Història de Sabadell mostra la Senyera del  Centre de Dependents del Comerç i la Indústria de Sabadell. El Centre de Dependents del Comerç i la Indústria de Sabadell, va ser una entitat fundada el 1907 que aplegava dependents de comerç, de la indústria i també comptables i en general els quadres intermitjos de les empreses sabadellenques. Va ser una entitat important en el context social i professional del Sabadell de l’època. Va desaparèixer el 1939, quan al final de la guerra civil els seus béns foren confiscats i el local social desmantellat. L’únic que es va poder salvar va ser la senyera. Aquesta bandera es va presentar al públic el 21 de gener de l’any 1917, dia de Sant Sebastià, patró del Centre de Dependents. Hostatjada a la seu del Centre, es lluïa en totes les festes i celebracions de l’entitat.   

Nit dels Museus

Coincidint amb el Dia Internacional dels Museus se celebra, el dissabte 13, la Nit dels Museus, durant la qual els museus allargaran el seu horari fins a la mitjanit. La Nit dels Museus té com a objectiu apropar als museus un públic més jove, així com generar una xarxa europea al voltant d’aquest esdeveniment festiu. Durant aquest dia l’entrada als museus és gratuïta i es poden visitar les Joies del Museu, a més de les exposicions permanents i temporals. A Sabadell, aquesta nit, es farà un seguit d’actuacions en col·laboració amb diverses entitats de la ciutat als diferents espais museístics: 

 • 21:40 h Actuació de dansa “Una balena, una mà i una llimona”  a càrrec de la Companyia Hanami Danza, al Museu de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. 
 • 22:20 h Lectura dramatitzada amb intèrpret de llengua de signes “Isla de Silencio” d’Inés Polo Merino, a càrrec d’Anna Poquet i Meritxell del Mastro, de la companyia El Ciervo Teatre. A la Sala d’actes del Museu d’Història de Sabadell. 
 • A les 23:00 h “(re)visibles” de l’artista Xavier Nuñez i Morera i Ca l'Enredus-Actuavallès Museu d’Art de Sabadell. 

Tallers familiars i visites guiades

Així com també, s’han preparat tallers familiars el diumenge 14 de maig, d’11h a 14 h, entre els quals destaquen: 

 • “Dissenya la teva xapa” al Museu d’Història de Sabadell. 
 • “Argila’RT” al Museu d’Art de Sabadell. 
 • “Fem un dino-globus" al Museu de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. 

Finalment, el dijous 18 de maig hi haurà jornada de portes obertes per visitar les exposicions de cada institució i visites guiades als museus i les seves Joies en els horaris següents: 

 • 17:30 h. Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont  
  C. de l’Escola Industrial, 23 
 • 18:30 h Museu d’Història de Sabadell  
  C. de Sant Antoni, 13 
 • 19:30 h Museu d’Art de Sabadell 
  C. del Doctor Puig, 16 

Per a les visites guiades cal reservar prèviament trucant al 93 727 85 55. I per a més informació cal contactar amb el museu organitzador. 

El programa complet de tots els Museus està disponible al web del Dia Internacional dels Museus i Nit dels Museus a Sabadell. 

El Dia Internacional dels Museus és un esdeveniment organitzat pel Consell Internacional de Museus (ICOM) des de 1977. Un dia en què aquests equipaments són els veritables protagonistes, obren les portes i ofereixen una atractiva oferta d'activitats per sensibilitzar els visitants de la seva importància en el desenvolupament de la societat. La Nit dels Museus és una iniciativa creada l’any 2005 pel Ministeri de Cultura francès i apadrinada des de 2011 pel Consell d’Europa i la UNESCO, generant així, una xarxa de museus europeus en un esdeveniment comú, festiu i amistós. 

 

Last modified on Dijous, 11 Mai 2023 15:00
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca