Notícies ICP
Un neocòrtex massa petit podria haver dut a l'extinció un mamífer de fa 50 milions d'anys
21 Set 2023
40 times
Un equip internacional amb la participació de personal investigador de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), la Universitat d'Edimburg i diferents institucions dels EUA (Pittsburgh, Albuquerque i Nova York) ha demostrat que els mamífers placentaris arcaics de l'Eocè, com els til·lodonts Trogosus, conservaven característiques cerebrals ancestrals en comparació amb…
Un estudi publicat a la revista internacional Frontiers in Earth Science descriu 54 restes neandertals corresponents a com a mínim tres individus procedents del jaciment de Cova Simanya (Sant Llorenç Savall, Barcelona). Es tracta de la col·lecció de restes neandertals més important de Catalunya i una de les més rellevants…
Personal investigador de la Charles University a Praga, Czech Academy of Sciences, Masaryk University a Brno i l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) han descrit de nou la tortuga de closca tova Rafetus bohemicus trobada al nord-oest de Bohèmia (Txèquia), d'una antiguitat d'aproximadament 20 milions d'anys. L'estudi ha estat…
La revista Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology ha publicat un estudi que posa l’accent en les correlacions entre els fenòmens climàtics dels últims 3-4 milions d'anys i la distribució actual d’amfibis i rèptils a l’Europa mediterrània. Un equip internacional amb la participació de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) assenyala que…
Calvarius rapidus, la nova espècie de dinosaure que gairebé va veure caure el meteorit
30 Jun 2023
411 times
Els paleontòlegs de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i del Museu de la Conca Dellà (MCD), Albert Prieto-Márquez i Albert Sellés, han descrit una nova espècie de dinosaure anomenat Calvarius rapidus a partir d’un os del peu trobat al Pallars Jussà (Lleida, Catalunya). És un dels darrers dinosaures…
Un debat obert sobre la relació entre mida corporal i el risc d’extinció en espècies insulars
27 Jun 2023
330 times
La revista Science publicava al març d'aquest any un estudi on proposava una relació causal entre la mida corporal de les espècies insulars i el seu risc d'extinció. Segons els responsables de l'estudi, el nanisme o gegantisme d'aquestes espècies els feia més vulnerables. Ara, els investigadors Meike Köhler i Salvador…
Sabadell acull el congrés més important de paleontologia de vertebrats d’Europa
23 Jun 2023
299 times
Del 26 de juny a l'1 de juliol, la ciutat serà l'amfitriona del congrés anual de la European Association of Vertebrate Palaeontologists, que enguany celebra el seu 20è aniversari. Més de 230 paleontòlegs i paleontòlogues de tot el món es reuniran a l'Espai Cultura Fundació 1859 per aquest esdeveniment organitzat…

El tramuntanasaure, una nova espècie de rèptil fòssil de Mallorca amb més de 270 milions d’anys d’antiguitat
El tramuntanasaure, una nova espècie de rèptil fòssil de Mallorca amb més de 270 milions d’anys d’antiguitat
22 Jun 2023
611 times
Personal investigador del Museu Balear de Ciències Naturals (MUCBO) i l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) han descrit la nova espècie de rèptil Tramuntanasaurus tiai a partir d’un esquelet fòssil molt ben conservat trobat en roques de Mallorca que daten de fa uns 270 milions d’anys. La recerca ha…
Rèptils marins de coll llarg van ser decapitats pels seus depredadors durant l’era dels dinosaures
19 Jun 2023
443 times
Paleontòlegs del Museu Estatal d'Història Natural de Stuttgart (SMNS) i l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) han descrit la primera evidència fòssil d'atacs de depredadors dirigits als llargs colls del rèptil marí del Triàsic Tanystropheus. En els dos espècimens estudiats el coll està completament tallat. La troballa ha estat…
L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) ha cedit temporalment una molar de dinoteri a CaixaForum Madrid per a l’exposició Mamut. El gigante de la Edad de Hielo. L’exemplar pertany a l’espècie Deinotherium giganteum i va ser descrit per personal investigador de l’Institut a partir d’unes restes excavades en un…