Original o rèplica?

10 febrer 2015
20968 times

 

Segur que algun cop t’has plantejat si totes les peces que es mostren als museus són exemplars originals. Un crani d’un dinosaure, un vas etrusc, una destral de sílex, una moneda romana, són peces autèntiques? I si no és així, com podem distingir-les de les vertaderes?

Respondre a aquesta darrera qüestió no és una tasca fàcil. En efecte, moltes de les peces que es mostren a les col·leccions dels museus són en realitat còpies idèntiques dels originals. La raó que obliga als conservadors a exhibir rèpliques en comptes del seu equivalent genuí és la necessitat de preservar l’exemplar original, bé per la fragilitat de la peça, bé per la seva excepcionalitat derivada del valor científic, històric o econòmic que té. En definitiva, la realització de rèpliques neix de l’obligació de conservar el caràcter únic de la peça entre els elements que formen part del Patrimoni Cultural.

Rèplica del crani de Tyrannosaurus rex de Dakota del Sur (EEUU). Museo Geominero

Rèplica del crani de Tyrannosaurus rex de Dakota del Sur (EEUU). Museo Geominero

La utilitat de les còpies és molt diversa: des de la difusió a altres centres per a la seva exposició, fins a l’estudi científic, l’ús didàctic, l’intercanvi, la comercialització o la conservació dels originals.

El més important és que una rèplica transmeti amb precisió les característiques del volum, color i textura de l’original, almenys des d’una perspectiva purament visual. Però no oblidem que totes les còpies que es mostren en un museu han d’estar degudament assenyalades com a rèpliques. Si això no s’acompleix, la informació que es proporciona al visitant és falaç, ja que no podrem saber si la peça que contemplem és l’original o la seva còpia.

El Instituto Geológico y Minero de España ha desenvolupat una patent d’invenció denominada “Procés de reproducció de fòssils, roques i minerals i producte obtingut”, nº ES 2 273 577 A1, amb un període d’explotació de vint anys (2005-2025). Es basa en una idea innovadora que permet generar rèpliques formades per diferents materials i en diferents fases, permentent obtenir còpies idèntiques de qualsevol exemplar. La importància de la patent rau en què és una eina fonamental per a protegir els resultats de la investigació i facilitar la transferència de coneixement.

Moldejat d'un húmer utilitzant un motlle de dues peces amb carcassa

Moldejat d'un húmer utilitzant un motlle de dues peces amb carcassa

En aquesta exposició es podien veure rèpliques exactes de fòssils i minerals junt amb exemplars reals. I es proposava un repte al visitant: intentar descobrir quines peces d’aquesta mostra són autèntiques i quines són còpies perfectes. Observar, analitzar, discutir, comparar: original o rèplica?

 

Dates i lloc

L'exposició organitzada pel Instituto Geológico y Minero de España va estar al Museu de l'ICP a Sabadell del 17 al 21 de maig de 2011.

Sota el títol original o rèplica? es van poder veure sis panells sobre els motlles i el buidat, rèpliques de fòssils i minerals, per què serveixen les rèpliques, etc. A més la mostra comptava amb tres vitrines, i dos panells amb maquetes de rèptils espanyols.

Last modified on Divendres, 13 Febrer 2015 11:48
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca