Visitar els jaciments d’ous i petjades de dinosaures, convertir-se en paleontòleg per un dia, dormir al costat d’un rèptil prehistòric o entrar a espais habitualment no visitables dels museus per veure en directe com es preparen els fòssils són algunes de les propostes per a públic familiar que ofereixen el Museu de la Conca Dellà (Isona) i Dinosfera (Coll de Nargó) per aquest estiu. Ambdós espais museogràfics estan dirigits per l'ICP de la mà d'Àngel Galobart, cap del grup de recerca de faunes del Mesozoic. Al Museu de l'ICP, a Sabadell, també s'ha preparat un extens programa de tallers familiars pel mes de juliol al voltant dels dinosaures. Els tres equipaments forman part de la xarxa Dinosaures dels Pirineus.

Fa més de 66 milions d’anys els Pirineus eren una plana de vegetació tropical, una zona d’aiguamolls salobres on diferents espècies de dinosaures hi campaven tranquil·lament. Per aquest estiu, el Museu de la Conca Dellà a Isona (Pallars Jussà) i Dinosfera a Coll de Nargó (Alt Urgell) han preparat un programa d’activitats per tal que el públic infantil i familiar conegui l’extraordinari patrimoni paleontològic dels Pirineus lleidatans, un dels més rics d’Europa en restes de dinosaures. Així, es podrà resseguir el rastre que, en forma d’ossos, ous i petjades, hi van deixar els grans rèptils prehistòrics, recorrent els museus i els principals jaciments. Paral·lelament, el Museu de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, a Sabadell, organitza diversos tallers de temàtica "dinosàurica" durant el mes de juliol.

Museu de la Conca Dellà

Una de les propostes més atractives són les visites guiades, que cada dijous i dissabte dels mesos de juliol i agost s’organitzen al jaciment de petjades de Basturs. Allí s’han descobert els rastres que van deixar els “dinosaures de bec d’ànec” com l’espècie Pararhabdodon isonensis que es va descriure en aquesta zona. Com explica Rodrigo Gaete, geòleg i un dels guies del Museu, el fòssil d’una petjada “és la fossilització del moviment i ens pot revelar més coses de les que ens pot dir un os: la velocitat a la que es movia l’animal, si tenia alguna patologia o el seu comportament, si era gregari o si era solitari”.

Visita guiada al jaciment de Basturs (Pallars Jussà). Foto: Elena Calzada / ICP

Una altra proposta són les visites guiades a la preparació de fòssils. Així, el Museu obrirà les portes a sales de treball que durant la resta de l’any romanen tancades al públic. Es podran veure dues de les peces paleontològiques més espectaculars de la col·lecció, la cua d’un hadrosaure procedent del jaciment de la Planta del Mestre, que actualment s’està restaurant, i el coll d’un titanosaure procedent del jaciment d’Orcau, un fòssil enorme de 5 metres de llargada que pertany a un dels dinosaures més grans que es coneixen d’aquesta zona.

El públic infantil és un dels grans protagonistes del programa d’activitats. El taller “Qui arriba primer?”, que se celebrarà tots els dijous de juliol i agost, convidarà els nens i nenes a convertir-se en paleontòlega per un dia. També se celebraran dues edicions de “La Nit al Museu” (20 de juliol i 17 d’agost), on els infants passaran la nit a les instal·lacions, realitzant activitats i jocs nocturns de descoberta sobre els dinosaures.

Un cop més, els dinosaures estaran presents a la tradicional Dinogresca del 26 d’agost, que traurà als carrers d’Isona una cercavila amb bestiari català i correfocs. Abans, els dies 22 i 23 d’agost, els infants podran participar en diferents tallers de manualitats.

Una de les novetats d’enguany és el Sopar gastronòmic, que es farà el dia 19 al mateix museu, i que proposarà un menú a base d’ingredients històrics o d’inspiració paleontològica, a càrrec del restaurant La Rosta.

Dinosfera

Una de les grans atraccions de Dinosfera és el niu de dinosaure procedent del jaciment de Coll de Nargó: és el més gran excavat mai a Europa i és una mostra de l’extraordinari registre fòssil d’ous i nius de dinosaure de la zona de Coll de Nargó. La museografia d’aquest espai està centrada, precisament, en la reproducció d’aquests animals. A més de poder visitar aquesta peça única que es conserva al museu, el centre organitza, tots els caps de setmana d’estiu, visites guiades al jaciment, que reuneix la major quantitat de postes d’ous de dinosaures coneguda del continent.

Reconstrucció de titanosaure a escala natural ponent ous (Pere Figuerola / ICP)

Dinosfera també obrirà les portes de les sales de treball per oferir visites guiades al laboratori de preparació. El públic podrà veure en directe com és el treball de la preparadora del centre, Irina Fernández, que estarà treballant en l’esquelet d’un petit cocodril i ossos de dinosaure de fa 70 milions d’anys.

El centre ofereix dues propostes orientades específicament al públic infantil: “Vine a dibuixar dinosaures” convida a nens i nenes a pintar un mural a la façana de Dinosfera, el dia 13 de juliol. I dos dies després arribarà “La Nit al Museu”, una experiència que ja es va estrenar l’any passat amb molt bona rebuda.

A Dinosfera també es farà un Sopar gastronòmic paleontològic: serà el 28 de juliol, amb la participació dels restaurants Tahussà i Betriu i la pastisseria Reig.

El Museu de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont

Tot i que el Museu de l'ICP tanca les portes durant el mes d'agost, durant tot el mes de juliol presenta una extensa oferta de tallers familiars entre setmana. A banda de l'habitual visita guiada mensual (9 de juliol), s'han organitzat diverses edicions dels tallers "Com vivien els dinosaures dels Pirineus?" o del taller adreçat als infants més petits "El titanosaure i els seus amics", a banda de tallers sobre la feina que fan els paleontòlegs com "Fem de paleontòlegs!" o "El món dels fòssils". L'oferta completa esà disponible en aquest enllaç.

La exposició permanent del Museu de l'ICP convida al visitant a seguir un cas de recerca paleontològica real (Jordi Pareto / ICP)

La xarxa Dinosaures dels Pirineus

El programa d’estiu s’estén més enllà d'aquests centres. Així, el Centre d’Interpretació del Montsec ofereix durant el mes de juliol visites guiades a l’exposició “Dinosaures de Catalunya: un segle de descobertes”. La mostra recorda el centenari de la primera troballa de restes de dinosaure a Catalunya i convida els visitants a descobrir l’excepcional registre català en fòssils de dinosaures i recórrer les principals fites científiques.

El projecte Dinosaures dels Pirineus impulsat per l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont és un projecte de museu distribuït per diferents poblacions on, en cadascun dels espais museogràfics que el componen, s'expliquen diversos aspectes sobre aquests animals que van viure en aquest territori fa més de 66 milions d’anys i que representen alguns dels darrers que van viure a Europa abans de la seva extinció a tot el món.

El programa d’activitats del Museu de la Conca Dellà i de Dinosfera compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i la Xarxa de Museus de Lleida i Aran.

Last modified on Divendres, 30 Juny 2017 10:42
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex