David M. Alba rep el premi de la Societat Catalana de Biologia al millor article científic

David M. Alba, cap del grup de recerca de faunes del Neogen i Quaternari de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), va rebre ahir a la nit el premi a millor article científic de l'any 2015 per la descripció de la nova espècie d'hominoïdeu Pliobates cataloniae publicada a Science el mes d'octubre passat. La Societat Catalana de Biologia -entitat organitzadora dels premis- va escollir l'article on es va descriure la “Laia” d'entre tres treballs finalistes.

Amb aquest guardó, la Societat Catalana de Biologia vol reconèixer l’autor responsable de la contribució científica que més ha participat en el progrés de les ciències biològiques i que s’hagi portat a terme en els territoris de parla catalana durant l’any anterior. La descripció de Pliobates cataloniae (representat per l’espècimen conegut com a “Laia”) a la revista Science va canviar radicalment el model acceptat fins el moment sobre l’ancestre dels hilobàtids i els homínids, a més de proporcionar pistes molt sòlides sobre l’origen dels gibons actuals. La publicació va tenir molta repercussió nacional i internacional

El Sr. Arcadi Navarro, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, va lliurar el guardó a David M. Alba en el marc de la 1a Nit de la Biologia. En el seu parlament va destacar la potencia i excel·lència del sistema de recerca català. Per la seva banda, David M. Alba va agrair el guardó i va destacar la valentia del jurat per premiar un treball no estrictament centrat en la ciència aplicada sinó en la generació de coneixement.

Foto dels finalistes i el jurat dels premis (Pere Figuerola/ICP)

Els altres guardonats de la 1a Nit de la Biologia de la Societat Catalana de Biologia van ser el Dr. Joan Massagué i Solé, director del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York, en la categoria a la trajectòria professional, Jaume Llistosella Vidal i Antoni Sànchez-Cuxart, pel la publicació de la “Guia il·lustrada per a conèixer els arbres” en la categoria de divulgació, Eva M. Novoa Pardo, en la categoria de jove investigador i Robert Cilleros, en la categoria de millor treball de batxillerat.

Trajectòria professional de David M. Alba

David M. Alba (Barcelona, 1975) obtingué el títol de doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona el 2005, amb una tesi sobre l’origen i l’evolució dels grans antropomorfs i els humans. Després d’un postdoc a la Unitat d'Antropologia Biològica de la Universitat Autònoma de Barcelona, fou investigador visitant al Dipartimento di Scienze della Terra de la Università degli Studi di Firenze (Itàlia), fins que s’incorporà com a investigador al Grup de Paleoprimatologia i Paleontologia Humana de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP).

Des de 2012, lidera el Grup de Recerca de Faunes del Neogen i Quaternari de l’ICP, on actualment hi desenvolupa dues línies de recerca principals: paleobiologia evolutiva i filogènia dels vertebrats del Miocè i Plio-Pleistocè de l’Europa Occidental (sobretot mamífers i rèptils); i dinàmica de la paleobiodiversitat a la conca del Vallès-Penedès, amb l’objectiu d’analitzar la relació entre els recanvis faunístics i els canvis paleoambientals durant el Neogen i Quaternari.

Té més de 150 contribucions en 62 congressos i workshops, té un excel·lent currículum de publicacions, amb un llibre, 13 capítols, 12 escrits divulgatius, i 151 articles científics, incloent-hi revistes multidisciplinars de gran renom (Science, Proceedings of the National Academy of Sciences USA, Nature Communications, PLOS ONE), així com les revistes més prestigioses en els camps de la biologia, l’antropologia, la zoologia i la paleontologia.

Pliobates cataloniae

David M. Alba va encapçalar l’equip d’investigadors que van descriure el nou gènere i espècie d’hominoïdeu a partir d’un esquelet parcial compost per 70 restes fòssils trobades l’any 2011 en un dels jaciments de la sèrie estratigràfica de l’Abocador de Can Mata (els Hostalets de Pierola). D’entre les restes recuperades en destacaven bona part del crani i la dentició, i una part del braç esquerre que inclou diversos elements de les articulacions del colze i el canell.

Les restes corresponen a un simi de mida similar a la dels gibons actuals més petits (entre 4 i 5 kg), que va viure fa 11,6 milions d’anys. Pliobates mostra, per primera vegada en un primat fòssil d’aquesta mida, tot un conjunt de trets característics dels hominoïdeus actuals presumiblement heretats a partir del seu darrer ancestre comú, el qual probablement va viure a l’Àfrica uns quants milions d’anys abans que Pliobates.

Més informació:

- Pliobates cataloniae, un nou primat a l’arrel de l’arbre dels hominoïdeus actuals
- Web de la Societat Catalana de Biologia

Last modified on Dilluns, 11 Juliol 2016 14:41
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex