Publicada la biografia de Miquel Crusafont, pare de la paleontologia catalana

Miquel Crusafont i Sabater, fill de l’il·lustre paleontòleg és l’autor d’aquesta obra que, lluny de ser un tractat sobre paleontologia i evolució, narra la trajectòria professional i personal d’un dels científics catalans més importants del segle XX. El llibre està prologat per David Alba, actual Director de l’ICP i ha estat publicat per l’editorial Comanegra.

Miquel Crusafont i Pairó (1910-1983) és, ni més ni menys, el pare de l'escola catalana de paleontologia de vertebrats, un pioner i referent mundial en la seva especialitat. L’any 1969 va fundar l’Instituto Provincial de Paleontología de Sabadell, la institució que posteriorment esdevindria l’actual l'Institut Català de Paleolontologia Miquel Crusafont (ICP), centre de referència de recerca, conservació i difusió de la paleontologia de vertebrats i humana a Catalunya. També va ser catedràtic de la Universitat d’Oviedo i de Barcelona. Al llarg de la seva vida va descriure un gran nombre de gèneres i espècies noves per la ciència.

Miquel Crusafont (imatge de l'arxiu de l'ICP)

Sorprenentment, un perfil de la seva enorme rellevància no comptava fins ara amb una biografia detallada ni amb una catalogació exhaustiva de la seva obra, i aquesta mancança és la que pretén cobrir l’obra “Miquel Crusafont i l’origen de l’home”, escrita pel seu fill, Miquel Crusafont i Sabater i prologada per l’actual director de l’ICP, David Alba, que destaca que “va tenir un paper fonamental a l’hora de fomentar que els fòssils anessin a parar al museu de Sabadell [...] i sense fòssils no hi hauria hagut mai l’Institut, i sense aquest darrer molts dels actuals paleontòlegs o bé ens hauríem dedicat a una altra cosa o bé hauríem marxat del país fa temps”.

Malgrat que l’obra inclou un extens apèndix amb tota la producció científica de Crusafont —mai recopilada de manera exhaustiva fins ara— no es tracta d’un llibre sobre paleontologia sinó sobre la seva persona, combinant l’esfera personal amb la professional i narrant de forma cronològica des de les seves primeres passes fins a la seva mort i llegat, tot passant pels amors de joventut o la seva detenció per part de la Guardia Civil l’any 1939 per ser “entusiasta y admirador así como propagador de las idees catalanistas y separatistas” segons recull un dels nombrosos documents referenciats a l’obra.

L’obra ha estat publicada per l’editorial Comanegra i ha comptat amb la col·laboració de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), la Fundació Bosch i Cardellach, la Fundació Catalana per la Recerca i el Centre de Restauració i Interpretació Paleontològica (CRIP) de l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola. Està disponible a les principals llibreries del país, així com a la botiga del Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.

Last modified on Dilluns, 22 Juliol 2019 15:20
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex