Les grans extincions del passat als Cafès Científics

El pròxim dimarts, 21 de març, a les 19 h, l’investigador de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, Marc Furió, parlarà de les grans extincions massives que s’han produït en el passat i de com han quedat plasmades en el registre fòssil. També debatrà amb el públic assistent si ens trobem immersos en la sisena gran extinció del planeta. La sessió se celebrarà al Bar de la Unió Excursionista de Sabadell.  

La història de la vida a la Terra ha sofert grans daltabaixos des que les primeres formes de vida van aparèixer fa 3.800 milions d'anys al planeta. Fins a cinc esdeveniments catastròfics han provocat extincions que han acabat amb moltes de les espècies que hi havia en un moment donat. Tot i que popularment és molt més coneguda l’extinció de finals del Mesozoic que va acabar amb el regnat dels dinosaures, la més devastadora va ser la gran extinció de finals del Permià que va acabar amb el 90% de formes de vida del medi marí. De fet, aquest esdeveniment sovint és conegut com a “la mare de totes les extincions” i també va modificar dràsticament les faunes de vertebrats terrestres.

En el Cafè Científic que conduirà el paleontòleg Marc Furió el pròxim 21 de març, a les 19 h, al Bar de la Unió Excursionista de Sabadell (carrer de la Salut, 14) veurem quan i per què es vàren produir aquestes extincions i com succeeixen aquests grans canvis que tenen efectes a escala planetària. També analitzarem si ens trobem immersos ja en la sisena gran extinció massiva i com l’espècie humana n’és el principal desencadenant.

Marc Furió és investigador del grup de Faunes del Neogen i Quaternari de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP). És especialista en insectívors fòssils i ha publicat nombrosos articles de recerca en les principals revistes científiques especialitzades. Com a divulgador, ha realitzat conferències sobre paleontologia i evolució i ha col·laborat en llibres i col·leccions de fascicles dirigits al públic en general.

Els Cafès Científics a Sabadell són una iniciativa de divulgació científica que organitzen diverses entitats relacionades amb la ciència i la tecnologia de la ciutat. El seu origen té loc el 1998 a Leeds (Anglaterra) amb l'objectiu de parlar de ciència fora de l'entorn acadèmic i d'atraure el públic no habitual. Els Cafès científics de Sabadell s'han unit a la xarxa internacional de Cafès Científics.

PROGRAMA "Cafès científics. Sabadell, 2017"

Les sessions dels Cafès Científics se celebren un dimarts al mes, a les 7 de la tarda, al Bar de la Unió Excursionista de Sabadell (c/ De la Salut 14-16 Sabadell). Les xerrades són gratuïtes.

21 de febrer. "Sota la pedra d’un riu, hi pots trobar l’arbre de la vida"
Cesc Múrria, biòleg. Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC).

21 de març. "Les grans extincions del passat"
Marc Furió, paleontòleg. Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP).

25 d’abril. "Transgènics i alimentació"
Miquel Vallmitjana, doctor en biotecnologia. La Ruda.

23 de maig. "La transhumància a Catalunya avui"
Albert Roig, arqueòleg i historiador. Unió Excursionista de Sabadell (UES).

20 de juny. "L’abordatge de l’infart"
Antoni Martínez, cardiòleg i internista. Corporació Sanitària Parc Taulí.

26 de setembre. "Com es controla el móndes d’un telèfon mòbil:  reptes tecnològics"
Núria Barniol, física i professora. Fundació Bosch i Cardellach.

24 d’octubre. "Els satèl·lits naturals"
Alistair Ian Spearing, divulgador científic. Agrupació Astronòmica de Sabadell.

21 de novembre. "Tabaquisme i salut"
Santiago Pérez Tortosa, metge de família. Acadèmia de Ciències Mèdiques, filial del Vallès Occidental.

Notícies relacionades:

 

Last modified on Dilluns, 13 Març 2017 11:15
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex