L’exposició itinerant “Què tenim sota els peus? 550 milions d’anys d’evolució a Ponent i el Pirineu” arriba a Dinosfera

Poster de l'exposició "Què tenim sota els peus?" Poster de l'exposició "Què tenim sota els peus?" Poster de l'exposició "Què tenim sota els peus?"

Poster de l'exposició "Què tenim sota els peus?"Aquest cap de setmana s’ha inaugurat l’exposició “Què tenim sota els peus? 550 milions d’anys d’evolució a Ponent i el Pirineu” a Dinosfera (Coll de Nargó, Alt Urgell) on s'hi estarà fins al 28 de maig. La mostra produïda per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran fa un recorregut per 550 anys de vida a la Terra a través de 120 roques i fòssils recollits en 22 localitats de Ponent i el Pirineu i de les reconstruccions de 5 animals ja extingits, tot plegat acompanyat per una detallada informació sobre les edats de cada fòssil, les peculiaritats de cadascun dels paisatges i, finalment, la seva distribució per períodes geològics.

Entre els 120 fòssils i roques exposats s’inclou una de les roques més antigues de Catalunya, que és del Pirineu axial i té 550 milions d’anys; el fòssil més antic, de fa 440 milions d’anys, trobat al Pallars Sobirà, i la primera planta amb flor coneguda, la Montsechia, provinent del Montsec. La mostra compta també amb les recreacions de 5 animals ja extingits, entre les quals destaquen la d’un rèptil marí, únic a Catalunya, localitzat a Alòs de Balaguer.

L’objectiu de la mostra és donar a conèixer la gran diversitat geològica i biològica de la demarcació de Lleida, un territori d’allò més ric en aquest sentit i que compta amb una figura de reconeixement internacional com és el Geoparc mundial UNESCO Orígens. L’exposició fa especial esment de la tasca de persones pioneres com Lluís Marià Vidal, Francesc Clua, Martí Madern, Lluís Ferrer, Manuel Riu, Josep Duró, Maria Lourdes Casanovas, Josep Vicenç Santafé o Antoni Lacasa, que van tenir la sensibilitat de preservar-los de cara a un futur que ja és aquí, amb l'objectiu que tot el territori hi sigui representat.

L'exposició ha estat comissariada pel paleontòleg Rodrigo Gaete sota la supervisió d’Àngel Galobart, director del Museu de la Conca Dellà (Isona) i investigador de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. Després de passar pel Museu de la Noguera, el Museu Tàrrega Urgell i el Museu de Lleida, l’exposició serà a Dinosfera (a Coll de Nargó) fins al 28 de maig, abans de seguir amb la itinerància pels diversos museus que conformen la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran (XMTLLA). Està previst que a començaments de l’any 2024 el Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) aculli la mostra a Sabadell.

La mostra, organitzada per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran i les dues institucions de les quals depèn, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Lleida, ha comptat amb el suport del Geoparc mundial UNESCO Orígens.

Dinosfera (a Coll de Nargó, a l'Alt Urgell) es un centre d'interpretació centrat en la reproducció dels dinosaures que forma part de la xarxa Dinosaures dels Pirineus, un projecte que promou l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont que té com a objectiu divulgar els resultats de la recerca científica realitzada a Catalunya i mostrar el patrimoni en una xarxa de centres de divulgació que actuen coordinadament en diferents comarques pirinenques.

Imatge principal: Pòster de l'exposició itinerant “Què tenim sota els peus? 550 milions d’anys d’evolució a Ponent i el Pirineu”. Imatge: XMTLLA

Més informació:

 

Last modified on Dimecres, 19 abril 2023 13:45
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca