Cicle de conferències “Un viatge al passat: la fauna del Miocè” a CosmoCaixa

“la Caixa” amb la col·laboració de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) organitzen aquest cicle a CosmoCaixa del 8 d’octubre al 26 de novembre, on cinc especialistes de diferents camps de la paleontologia ens convidaran a fer viatge al passat per descobrir els ecosistemes de la península Ibèrica durant aquest període geològic. Cinc sessions per fer un viatge entre animals tan espectaculars com els mastodonts o els tigres dents de sabre.

El Miocè és un període geològic que comença fa 25 milions d’anys i que va acabar fa 5 milions d’anys enrere. Durant aquest període van succeir notables canvis en la fauna. Els estudis paleontològics han revelat l'existència de grups d'animals fascinants, alguns ja extingits i d'altres avui relegats fora de les nostres fronteres, però hi va haver un temps en que rinoceronts, mastodonts, gossos-os o tigres dents de sabre campaven per la península Ibèrica.

Els ponents que impartiran les cinc xerrades d’aquest cicle són investigadores i investigadors de diferents centres de recerca de referència a Espanya. Entre altres temes abordaran els processos de fossilització que pateixen les restes orgàniques que permeten estudiar avui dia les faunes extintes, la informació essencial que proporcionen els micromamífers fòssils, els canvis climàtics que es van produir en el passat o el paper de les noves tecnologies en la recerca paleontològica.

Informació pràctica: 

Les conferències es celebraran a CosmoCaixa (c/ Isaac Newton, 26, Barcelona). Les entrades es poden adquirir de forma anticipada per 6€ en aquest enllaç. Els clients de CaixaBank tenen un 50% de descompte. També s'aplica un 50% de descompte indicant el codi promocional "MIOCE" en el moment d'adquirir les entrades.

 • Tafonomia: reconstruir el passat prehistòric.
  Enrique Baquedano, arqueòleg, divulgador i director del Museu Arqueològic Regional de la Comunitat de Madrid.
  Dimarts, 8 d’octubre, a les 19h.
 • Els narradors del temps: micromamífers fòssils.
  Ángeles Álvarez Sierra, paleontòloga i professora de la Universitat Complutense de Madrid.
  Dimarts, 22 d’octubre, a les 19h.
 • Fa deu milions d’anys... una crisi ambiental.
  Beatriz Azanza, paleontòloga i professora titular de la Universitat de Saragossa.
  Dimarts, 5 de novembre, a les 19h.
 • El futur de l’estudi del passat. Reptes de la paleontologia.
  Josep Fortuny, llicenciat en Biologia i doctor en Geologia, dirigeix l’Àrea de Paleontologia Virtual a l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)
  Dimarts, 19 de novembre, a les 19h.
 • Grans mamífers del Miocè: tigres dents de sabre i mastodonts.
  Jorge Morales, professor d'Investigació del CSIC i responsable científic de les col·leccions de paleontologia del Museu Nacional de Ciències Naturals.
  Dimarts, 26 de novembre, a les 19h.

Més informació: https://cosmocaixa.es/ca/p/un-viaje-al-pasado-la-fauna-del-mioceno_c546098

Imatge de portada: Recreació del paleoambient del Miocè al Cerro de los Batallones (Madrid). Il·lustració de Mauricio Antón

L'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) és un centre de recerca públic de la institució CERCA (Centres de Recerca de Catalunya) amb la Generalitat de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) com a patrons. És un centre de referència en la recerca, conservació i difusió de la paleontología de vertebrats.

 

Last modified on Viernes, 27 Septiembre 2019 17:15
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex