El jaciment de dinosaures de la Peñuela s’obre al públic

Durant aquest estiu, els veïns de Camarillas han pogut conèixer de primera mà els treballs d'excavació que es duen a terme des de 2017 al jaciment de La Peñuela (Terol). Les visites van ser organitzades per Aragosaurus i l'ICP. Durant les últimes campanyes d'excavació, s'han recuperat restes de dinosaures sauròpodes i teròpodes en aquest jaciment.

De el 31 d'agost a el 4 de setembre, paleontòlegs de el Grup de Recerca Aragosaurus - IUCA (Universitat de Saragossa) i de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) van organitzar quatre jornades de portes obertes per donar a conèixer els treballs d'excavació que s'estaven duent a terme al jaciment de La Peñuela (Camarillas, Terol). En total, al voltant de 40 veïns van poder observar de primera mà el ric patrimoni que conté la zona i conèixer com treballen els paleontòlegs en aquest excepcional jaciment que presenta fòssils de la fauna que va viure en aquesta zona durant l'interval Juràssic-Cretaci, fa uns 145 milions d'anys.

El jaciment de La Peñuela es troba prop del poble de Camarillas, a uns 50 km a nord-est de Terol. Va ser trobat anys enrere per Pedro Cirugeda, veí de Camarillas, però no va ser fins al 2017 quan es va fer una primera valoració del seu potencial. Després les primeres troballes, l'any 2019 es van realitzar diverses campanyes d'excavació on es van trobar les restes d'un dinosaure de grans dimensions. Entre les troballes més notables de la campanya d'aquest any destaquen les restes de part de la columna vertebral (coll i esquena) d'un gran sauròpode, un dinosaure herbívor de coll i cua llargs, així com una dent d'un dinosaure teròpode, el grup que inclou els dinosaures carnívors com el Tyrannosaurus rex.

La visita a aquest peculiar jaciment ha comptat amb el suport de l'Ajuntament i de la Asociación Cultural Camerón de Camarillas, així com de el Parque Cultural del Chopo Cabecero del Alto Alfambra i forma part de diversos projectes finançats pel Ministeri de Ciència, el Govern d'Aragó i l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat de Catalunya.

Properament es preveu reprendre les excavacions i impulsar noves activitats de divulgació al voltant d'aquest jaciment.

 

Last modified on Dimarts, 15 Setembre 2020 07:13
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca b

xnxxarabsex

sexe libre

sexsaoy

sexjk

russian sex

afdalsex