Recuperada a Terol una columna vertebral de més de cinc metres d’un enorme dinosaure

L'equip després de l'excavació de la sèrie vertebral articulada, un cop protegida amb guix. Fotografia: Diego Castanera / ICPPersonal investigador de el grup Aragosaurus-IUCA i de l'ICP extreuen a Camarillas una sèrie vertebral amb 15 vèrtebres articulades de el coll i de l'esquena d'un sauròpode d'uns 25 metres de longitud. És la primera vegada a Espanya que s'excava una sèrie vertebral cèrvico-dorsal tan completa d'un dinosaure tan gran, el que ha suposat una gran dificultat tècnica. Els fòssils d'uns 145 milions d'anys d'antiguitat probablement corresponen a una espècie nova per a la ciència.

Paleontòlegs de el grup Aragosaurus-IUCA de la Universitat de Saragossa i de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) han recuperat la sèrie vertebral articulada més completa a Espanya d'un enorme dinosaure sauròpode. Els fòssils, d'uns 145 milions d'anys trobats a Camarillas (Teroll) inclouen part d'una columna vertebral de més de 5 metres, amb al menys 15 vèrtebres articulades de el coll i de l'esquena d'un dinosaure gegant, pertanyent a una nova espècie encara sense descriure.

"Les vèrtebres fan més de 30 cm de llarg i, a falta de la seva preparació, s'estima que cadascuna d'elles pot fer gairebé un metre d'alçada. Pertanyen a un dinosaure que ben bé podria arribar a una longitud superior als 25 metres i, possiblement, sigui un dels més grans d'Europa", ha destacat el paleontòleg Diego Castanera, investigador postdoctoral, que ha liderat aquest treball al costat de José Ignacio Canudo, investigador principal del grup Aragosaurus-IUCA de la Universitat de Saragossa.

Durant els últims mesos, les excavacions d'aquests fòssils del jaciment de la Peñuela (Camarillas, Terol) s'han desenvolupat amb una gran complexitat tècnica. "L'extracció de la sèrie vertebral no ha estat una tasca gens fàcil", comenta Diego Castanera. En primer lloc, després de l'excavació i protecció amb guix de les vèrtebres es va haver de separar el bloc en dues parts, per evitar que la "mòmia" (nom tècnic que s'usa per a denominar l'estructura que envolta el fòssil) tingués massa pes i també per facilitar el seu maneig i extracció. Posteriorment, es va realitzar una estructura de ferro (realitzada pel taller Martin Pérez de Cedrillas) per finalment muntar una caixa de cartró que es va omplir de poliuretà expansible per protegir-lo.

Paleontòlegs al costat del ferrer Alberto Ros muntant l'estructura de ferro.  Fotografia: Diego Castanera / ICP

Paleontòlegs al costat del ferrer Alberto Ros muntant l'estructura de ferro.  Fotografia: Diego Castanera / ICP

Les dues "mòmies" van ser retirades del jaciment per Juan Ramón López amb una màquina giratòria i una góndola i transportades a Camarillas. Més endavant, els fòssils seran preparats i estudiats. L'estudi científic aportarà sens dubte noves dades sobre els dinosaures gegants, ja que possiblement es tracti d'una nova espècie per a la ciència.

Les excavacions han estat finançades per la Direcció General de Patrimoni Cultural de el Govern d'Aragó i han comptat també amb el suport de l'Ajuntament de Camarillas. Aquestes excavacions formen part de la investigació postdoctoral desenvolupada pel director de l'actuació Diego Castanera, sobre el canvi de faunes en el trànsit Juràssic-Cretaci de la Serralada Ibèrica i que han estat finançades per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat de Catalunya (AGAUR) i també formen part de el projecte de recerca de Grup Aragosaurus-IUCA finançat pel Ministeri de Ciència.

El jaciment va ser descobert pel veí de Camarillas Pere Cirugeda i ha permès la recuperació de més de 80 fòssils , dels quals la major part pertanyen a l'dinosaure sauròpode. Però també s'han trobat dents de dinosaures terópodos (carnívors) i de cocodrils, així com abundants restes de plantes. En conjunt el jaciment aporta una informació molt interessant sobre els ecosistemes de l'interval Juràssic-Cretaci, fa uns 145 milions d'anys.

Imatge principal. L'equip després de l'excavació de la sèrie vertebral articulada, un cop protegida amb guix. Fotografia: Diego Castanera / ICP

Last modified on Lunes, 13 Diciembre 2021 13:11
Rate this item
(0 votes)

Patrons:

logo generalitat        logo uab

Awards:

Excellence in research

With the support of:

logo icrea    logo ue

CERCA Center:

logo cerca