Print this page

Jaciments i Fòssils

02 Feb 2015
12584 times

L’ ICP compta amb personal especialitzat en la intervenció, conservació i documentació de jaciments paleontològics i fòssils. Aquest equip és referent, dins i fora de Catalunya, en el coneixement del patrimoni paleontològic català i en la seva expertesa en el treball amb jaciments i fòssil de vertebrats. Això fa de l'ICP un col·laborador estratègic per la creació d'inventaris paleontològics, la datació de fòssils i jaciments, i la conservació i musealització de jaciments.

 

Estudis d’impacte ambiental

La normativa catalana obliga a la realització d’Estudis d’Impacte Ambiental per avaluar l’afectació que les obres públiques i privades poden tenir sobre el patrimoni cultural i natural. Això comporta la realització d’informes tècnics per avaluar el grau d’afectació i proposar mesures correctores. En el cas del patrimoni paleontològic és important destacar la gran quantitat de jaciments paleontològics dispersos per tot el territori català, que ja són coneguts o que poden intuir-se coneixent bé el context geològic i el conjunt de la paleontologia catalana.

L’ICP disposa d’un exhaustiu inventari dels jaciments paleontològics de vertebrats de Catalunya, amb dades inèdites que permeten articular i garantir la protecció del patrimoni paleontològic i el desenvolupament de les obres. A més a més, el personal científico-tècnic del centre pot assessorar i/o participar en la redacció dels informes en aquelles parts que es refereixen al patrimoni paleontològic.

 

Inventari dels jaciments paleontològics

 • Consulta de l'inventari
 • Consulta de la bibliografia associada a cada jaciment
 • Assessorament sobre possibles jaciments no identificats

 

Redacció dels informes

 • Assessorament científico-tècnic de la importància del patrimoni paleontològic afectat
 • Assessorament científico-tècnic de les mesures correctores que optimitzen la conservació del patrimoni i l'execució de l'obra
 • Suport en la redacció dels informes sobre l'afectació i mesures correctores pel patrimoni paleontològic

 

Datacions per mètodes paleontològics

L'equip de recerca de l'ICP és expert i desenvolupador de noves tècniques per a la datació de roques sedimentàries continentals i d'altres sediments. La datació fina i rigorosa d'aquestes roques i altres sediments és clau alhora d'avançar en la paleontologia com a disciplina científica. Però aquestes tècniques poden ser útils en molts altres treballs i estudis.

L'ICP ofereix a d'altres centres de recerca, institucions i particulars la seva expertesa en la datació a través de les dents de microvertebrats, un mètode que ha millorat amb escreix la qualitat de les datacions en roques sedimentàries en els darrers 50 milions d'anys

 

Datacions de sediments

 • Datació a partir de la detecció, processat i estudi de les dents de microvertebrats

 

Datacions de fòssils

 • Suport a d'altres institucions en la datació de fòssils vertebrats de les seves col·leccions

 

Conservació i Musealització de jaciments paleontològics

Els jaciments paleontològics que poden conservar-se permeten mantenir els fòssils i els sediments que els allotgen in situ, així com altres restes de la seva activitat, conservant així sovint informació que pot resultar útil a mesura que la ciència avança. A més a més, en alguns casos, aquests jaciments poden obrir-se al públic per tal que es converteixin en espais museístics de primera qualitat. En ambdós casos, però, els jaciments poden patir alteracions i degradacions que els posarien en greu perill.

L'equip de l'ICP, integrat per investigadors, preparadors i conservadors, així com experts en la divulgació de la paleontologia, és configura doncs com un equip únic per a liderar o acompanyar la conservació i musealització de jaciments paleontològics. Els nostres experts ho són en la conservació i musealització de jaciments amb restes de fòssils de vertebrats -ossos, ous, i també d'icnites.

 

Estudis previs

 • Estudi de l'estat de conservació de les roques i sediments
 • Detecció i avaluació dels possibles fòssils i altres restes que es mantindran en el jaciment
 • Informes tècnics sobre els riscos i possibles mesures correctores per la conservació del jaciment
 • Inormes tècnics sobre les possibilitats de musealització i altres accions divulgatives del jaciment

 

Conservació

 • Disseny de l'estratègia de conservació curativa, preventiva i de restauració
 • Execució o assessorament en l'execució de l'acció de conservació del jaciment

 

Musealització

 • Disseny conceptual del projecte de musealització, que inclou els aspectes de conservació així com també la proposta discursiva
 • Direcció, coordinació i/o realització dels treballs de musealització del jaciment
Last modified on Friday, 13 February 2015 13:26
Rate this item
(0 votes)
Super User

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Website: www.themewinter.com

Latest from Super User